Download dit artikel als PDF 02 februari 2017

Bent u opgewassen tegen fake retail-apps in de Apple Store?

Voor retailers die consumenten via de smartphone en/of tablet willen bedienen zijn fake retail-apps een groot probleem. In het laatste half jaar van 2016 zijn in de Apple App store zeer veel van deze fake apps opgedoken. Criminelen ontwikkelen deze waarbij ze aanhaken bij bekende merken zoals Foot Locker, Nordstrom, Jimmy Choo en Christian Dior om consumenten te misleiden. Wat kunt u als retailer hiertegen doen?

De fake retail-apps zijn niet alleen misleidend en schadelijk voor consumenten, maar ook schadelijk voor de reputatie van het betreffende merk. Sommige consumenten hebben via deze apps honderden dollars uitgegeven aan bestellingen die nooit werden geleverd. Consumenten die persoonlijke en gevoelige gegevens, waaronder creditcardgegevens, invoeren in de fake apps, lopen het gevaar slachtoffer te worden van financiële fraude. Sommige apps bevatten ook malware waarmee persoonlijke informatie van gebruikers gestolen kan worden.

Online winkelen
Consumenten maken graag gebruik van retail-apps om te winkelen. Bij het exploiteren van zo’n app komt veel kijken. Vooral als u deze gebruikt voor het aanbieden van uw goederen en/of diensten. Uw retail-app moet niet alleen toegankelijk, gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk zijn, maar ook voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat uw eigen rechten voldoende worden gewaarborgd. Om te voorkomen dat er inbreuk wordt gemaakt op uw intellectuele eigendomsrechten, waaronder uw merkrechten, is het belangrijk dat u deze goed beschermt.

Wat kunt u als retailer doen?
Als retailer kun je stappen ondernemen om je merken (online) te beschermen. Allereerst door te zorgen dat je intellectuele eigendomsrechten geregistreerd zijn. Verder kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het continu proactief monitoren van Apple Store, zodat misbruik door middel van fake apps snel kan worden opgespoord. Daarbij zou u mogelijk ook gebruik kunnen maken van een geautomatiseerde tool, die bedrijven helpt merkinbreuk en onjuist gebruik van merknamen in populaire app stores op te sporen. Waarschuw uw klanten direct bij het constateren van onjuist gebruik van uw merknaam. Zeker in periodes van drukte, zo rond de feestdagen, duiken vaak veel fake-apps op. Vooral in die tijden is dus extra waakzaamheid geboden. Daarbij zij ook opgemerkt dat juist de retailers die (nog) geen retail-app hebben, ook erg interessant voor makers van fake-apps kunnen zijn.

Check uw Retail-app
Wij hebben een juridische website check ontwikkeld, waarmee wij controleren of uw website en/of app aan de geldende wet- en regelgeving voldoet. Daarnaast bekijken we of uw (intellectuele eigendoms)rechten (ten aanzien van de vormgeving en content) voldoende zijn beschermd. Klik hier voor onze factsheet Website check.

 

Wilt u weten wat u kunt ondernemen tegen fake retail-apps en of uw rechten goed zijn gewaarborgd, neem dan contact op met met één van onze specialisten van de sectie IE / IT & Privacy.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).