Download dit artikel als PDF 27 november 2013

Bestuurders kunnen in privé aansprakelijk zijn voor inbreuken op merk- en auteursrechten

Hoofdregel
De hoofdregel is dat de BV aansprakelijk is voor het handelen (en de schulden) van de BV en niet haar bestuurder in persoon. Deze regel gaat echter niet altijd op. De rechtbank Den Haag besliste enige tijd geleden dat een (enig) bestuurder, naast de BV, privé aansprakelijk was voor inbreuken op merk- en auteursrechten van derden.

De zaak
Een BV bestelde namaakrollators in China. De bestuurder van de BV had de inkoop van de rollators zelf gedaan en had de rollators vervolgens ook zelf op de website van de BV geplaatst en advertenties gemaakt. De fabrikant van de originele rollators sprak daarop de BV aan wegens merkinbreuk en auteursrechtinbreuk. Nadat de BV geen gehoor gaf aan de sommatie, spande de fabrikant van de rollators een procedure aan tegen de BV. De fabrikant legde daarnaast niet alleen beslag op de namaakrollators, maar ook op de privébankrekening van de bestuurder en diens privéwoning.

Aansprakelijkheid bestuurder
De merkhouder van de rollators vond dat bestuurder van de BV een persoonlijk ernstig verwijt kon worden gemaakt, omdat de bestuurder wetenschap had van de inbreuk en hij had kunnen ingrijpen.

De rechtbank oordeelde dat de bestuurder inderdaad wist of moest hebben geweten dat de BV bij het aanbieden van de rollators inbreuk maakte op de merkrechten en auteursrechten van de fabrikant van de originele rollators. Verder had de bestuurder toegegeven dat hij de neprollators zelf had ingekocht en dat hij zelf de reclame en de advertenties voor deze neprollators had verzorgd. Omdat de bestuurder zelf betrokken was bij de bestelling en levering van de neprollators en de bestuurder ook zelf had goedgekeurd dat het originele merk op de neprollators werd geplakt, kwam de rechtbank uiteindelijk tot de conclusie dat de bestuurder in strijd had gehandeld met de zorgvuldigheidsnorm, die hij niet alleen als bestuurder maar ook als privépersoon in acht had moeten nemen. Daardoor kon de bestuurder een ernstig persoonlijk verwijt worden gemaakt.

Conclusie
Hoewel persoonlijke aansprakelijkheid van een bestuurder een uitzondering is op de hoofdregel, blijkt dat een bestuurder wel moet oppassen. Dit geldt zeker als een bestuurder de enige bestuurder is van een BV, omdat deze dan als enige betrokkene een bepaalde invloed kan uitoefenen. In deze zaak bleek de bestuurder heel goed op de hoogte te zijn van de inbreuk. Hij had deze inbreuk ook niet voorkomen, terwijl dat wel op zijn weg lag. Hieruit blijkt eens te meer dat het hebben van een BV niet onbeperkt beschermt tegen persoonlijke aansprakelijkheid van een bestuurder.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van onze andere specialisten intellectueel eigendom & IT.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).