Download dit artikel als PDF 07 juli 2014

Booking.com misleidt klanten met “nog 1 kamer vrij”

Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie heeft in een uitspraak van 4 juli jl. geoordeeld dat de kreten “We hebben nog 1 kamer vrij” en “Nog maar 1 kamer beschikbaar voor € [prijs] ” misleidend zijn.

Booking.com misleidt haar klanten door de suggestie te wekken dat hotelkamers bijna zijn uitverkocht, terwijl via andere kanalen nog kamers beschikbaar zijn. De genoemde meldingen zetten consumenten op het verkeerde been: het is voor de gemiddelde consument niet duidelijk dat die mededelingen alleen betrekking hebben op het aanbod dat Booking.com van dat betreffende hotel heeft. Door deze suggestie te wekken worden consumenten eerder verleid om toch maar met spoed een kamer te boeken bij Booking.com (mede gelet op de mogelijkheid dat anderen die het hotel op dat moment ook aan het bekijken zijn de laatste kamer kunnen boeken). Deze beslissing had de consument niet genomen, als hij wel voldoende geïnformeerd zou zijn over het beschikbare aanbod van het desbetreffende hotel. De consument denkt immers dat de melding op Booking.com direct verwijst naar het betreffende hotel, wanneer wordt vermeld dat er nog slechts één kamer vrij is. Booking.com wekt daardoor (onterecht) de indruk dat de beschikbaarheid van de kamers schaars is. Dit is dus niet per se het geval. Op andere boekingssites en bij het hotel kunnen namelijk nog meer kamers beschikbaar zijn.

Booking.com probeerde nog te betogen dat de aanduiding “we” in de voormelde mededelingen specifiek en uitsluitend ziet op Booking.com zelf, maar het College van Beroep was het daar niet mee eens: de gemiddelde consument zal zeer wel kunnen denken dat dit het betrokken hotel is, mede afgaande op de plaatsing van deze mededelingen tussen de informatie over de kamers en de bijbehorende prijs.

Het College van Beroep oordeelde dat de mededelingen misleidend en in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code zijn. Booking.com wordt aanbevolen om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

In april van dit jaar kwam de Reclame Code Commissie overigens ook al tot ditzelfde oordeel, maar Booking.com ging hiertegen in beroep bij het College van Beroep. Wederom dus zonder succes: deze praktijken mogen dus niet. Een terechte en positieve uitspraak voor de consument.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van de sectie Intellectueel Eigendom & IT.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).