Download dit artikel als PDF 12 oktober 2015

Google moet persoonsgegevens van verkoper illegale e-books afgeven

Google moet aan stichting BREIN de persoonsgegevens leveren van iemand die illegale e-books verkocht via Google Play. Dat heeft de Haagse kortgedingrechter bepaald in een kort geding dat BREIN had aangespannen tegen Google. In Nederland is het volgens BREIN nu niet meer mogelijk accounts aan te maken als verkopende partij bij Google Play sinds de klachten over auteursrechteninbreuk.

BREIN
BREIN is opgericht door de stichting Stemra, de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI), de Motion Picture Association (MPA) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF).

De statuten van BREIN vermelden als doelstelling:

“het bestrijden van de onrechtmatige exploitatie van informatiedragers en informatie en het te dien einde behartigen van de belangen van de rechthebbende op informatie en van de rechtmatige exploitanten daarvan, met name van haar aangeslotenen, in het bijzonder door het handhaven, het bevorderen en verkrijgen van een afdoende juridische bescherming van de rechten en belangen van die rechthebbenden en exploitanten, alles in de ruimste zin”.

Google Play
Google biedt onder de naam Google Play een website en een applicatie aan waarmee apps kunnen worden geïnstalleerd op mobiele telefoons en tablets die draaien op Android. Google Play is in feite de Android-tegenhanger van de App Store van Apple. Via Google Play worden naast apps, ook films, muziek en e-books aangeboden.

In mei 2015 bereikte BREIN de melding van een uitgeverij dat via Google Play Boeken onder de naam “Flâmanca Hollanda” een groot aantal Nederlandstalige e-books tegen een lage prijs te koop werd aangeboden. Zo werden op dit account e-books van onder meer Harry Mulisch, Tommy Wieringa en vertalingen van John Grisham tegen een prijs van € 2,21 aangeboden, in plaats van de gebruikelijke € 13,-- / € 15,--. Bij bijna alle aangeboden titels van dit account ontbreekt de (juiste) naam van de auteur. In plaats daarvan werd “Flâmanca Hollanda” vermeld. Ook werd in de meeste gevallen “dragonletebooks” vermeld in plaats van de daadwerkelijke uitgever. Ook werden de boeken aangeboden zonder cover, of met een zelfgemaakte cover, een verouderde cover of een cover die overgenomen was van bijvoorbeeld de website bol.com.


Inbreuk auteursrechten
Volgens BREIN maken de e-books inbreuk op het auteursrecht van haar aangeslotenen. BREIN heeft bij Google melding gemaakt van de naar haar mening inbreukmakende activiteiten op het Google Play account “Flâmanca Hollanda”. Daarbij heeft ze Google verzocht het account van “Flâmanca Hollanda” te verwijderen en de identificerende gegevens van de verantwoordelijke(n) achter dit account te verstrekken. Google heeft vervolgens bevestigd dat het account “Flâmanca Hollanda” is verwijderd, maar was niet bereid om de identificerende gegevens achter het account vrijwillig aan BREIN te verschaffen.

Kort geding
BREIN vordert in kort geding afgifte van de persoonsgegevens. Ze voert aan dat er in wezen sprake is van piraterij, doordat de via Google Play in Nederland aangeboden e-books evident illegale kopieën zijn. Dit is als zodanig door Google niet bestreden. De Voorzieningenrechter gaat daarom uit van inbreuk op de auteursrechten van de bij BREIN aangeslotenen in Nederland.

Hoewel Google van mening is dat de persoonsgegevens niet hoeven te worden afgegeven, is het volgens de voorzieningenrechter voldoende aannemelijk dat de afgifte van de gegevens noodzakelijk en evenredig is. De belangen van BREIN dienen zwaarder te wegen dan de belangen van Google en “Flâmanca Hollanda”. Het lijkt “Flâmanca Hollanda” om niets anders te gaan dan het verspreiden van inbreukmakend materiaal. Het belang van de vrijheid van meningsuiting aan de zijde van “Flâmanca Hollanda” speelt in deze kwestie derhalve geen wezenlijke rol. De inbreuk op de vrijheid van ondernemerschap van Google is ook minimaal te achten: zij hoeft enkel de gegevens ter beschikking te stellen.

Slotsom
De voorzieningenrechter oordeelt dat Google de persoonsgegevens achter het “Flâmanca Hollanda” account aan BREIN moet verstrekken. Het gaat o.a. om het IP-adres, postadres, bankrekeningnummer en de voor het Google-account opgegeven voor- en achternaam. Ook als de persoon van buiten de EU afkomstig is, moet Google de data overhandigen.

De desbetreffende persoon heeft echter eerst 2 weken (na datum van het vonnis) de tijd om verzet aan te tekenen tegen de verwerking van diens persoonsgegevens door Google (zijnde de verstrekking van de persoonsgegevens). Google moet dit verzet dan geanonimiseerd voorleggen aan de voorzieningenrechter en de desbetreffende persoon dient in zijn reactie gedocumenteerd en onderbouwd stellen waarom er geen sprake zou zijn van auteursrechtinbreuk.

Aangezien vooralsnog onzeker is of de betreffende persoon wel of geen verzet aantekent, wijst de voorzieningenrechter in dit geval een tussenvonnis en zij houdt iedere verdere beslissing aan tot zaterdag 12 december 2015.

Wilt u meer weten over de bescherming van persoonsgegevens? Dan kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van de sectie Intellectueel Eigendom en IT

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).