Download dit artikel als PDF 07 november 2014

Hoge Raad geeft (meer) duidelijkheid over stakingsrecht

Havenbedrijf Rietlanden had in het najaar van 2012 een conflict met de vakbonden, als gevolg waarvan bij Rietlanden werd gestaakt. Enerco, een kolenwasserij in de buurt van Rietlanden, had Rietlanden in die periode verzocht een kolenschip te lossen. Vanwege de staking werden deze werkzaamheden echter niet uitgevoerd. Het personeel van andere overslagbedrijven in de buurt had zich, op verzoek van de vakbonden, solidair verklaard met de acties bij Rietlanden en wilden de schepen van klanten van Rietlanden ook niet lossen. Deze loswerkzaamheden werden ‘besmet verklaard’. Enerco kon dus nergens terecht.

Enerco heeft in kort geding een verbod gevorderd op het besmet verklaren van de loswerkzaamheden. De rechtbank heeft de vordering afgewezen. Het hof heeft Enerco vervolgens in het gelijk gesteld.

Op verzoek van FNV boog de Hoge Raad zich vorige week over de vraag of voornoemde besmetverklaring geoorloofd was. De Hoge Raad heeft beslist dat dat het geval is. Een stakingsactie – en ook een ‘besmetverklaring’ – kan in bepaalde gevallen redelijkerwijs bijdragen tot een doeltreffende uitoefening van het recht op collectief onderhandelen, zo stelt de Hoge Raad. Het staat werknemersorganisaties vrij om daar voor te kiezen. Een stakingsactie of besmetverklaring kan evenwel worden verboden of beperkt indien zo’n actie ten aanzien van een derde (Enerco in deze) onrechtmatig zou zijn. Deze derde (Enerco) moet de onrechtmatigheid dan wel goed kunnen onderbouwen. Enerco had aangevoerd dat zij aanzienlijke schade heeft geleden als gevolg van het feit dat zij het kolenschip niet kon doen lossen. De Hoge Raad heeft echter aangegeven dat de door Enerco gestelde ( hoogte van de ) schade niet voldoende was om een staking te verbieden.

Of een staking door werknemers ten opzichte van een werkgever of een derde onrechtmatig is zal in elke situatie opnieuw beoordeeld moeten worden.

Indien u hier vragen over heeft of advies wenst, kunt u contact opnemen met een van onze specialisten van de sectie Arbeid & Medezeggenschap.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).