Blog

Mag u uw werknemer zo maar filmen bij een vermoeden van fraude?

Gepubliceerd op 23-05-2014

Fraude op de werkvloer. Het komt steeds vaker voor. Van een verdwenen notitieblokje tot tientallen duizenden euro’s aan dubieuze kosten. Mag u als werkgever bij een vermoeden van fraude uw werknemer zonder meer filmen?

Zowel vanuit strafrechtelijk als arbeidsrechtelijk oogpunt is verborgen cameratoezicht onder omstandigheden toegestaan. Er moet dan wel een redelijk vermoeden bestaan dat uw werknemer zich schuldig maakt c.q. heeft gemaakt aan laakbaar handelen. Bovendien moet bij het heimelijk filmen zijn voldaan aan het zogenaamde kenbaarheidsvereiste. Dit vereiste houdt in dat u als werkgever binnen uw bedrijf kenbaar moet maken dat de mogelijkheid bestaat dat u camera’s zult plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld door bordjes op te hangen met de tekst ‘cameratoezicht’. Ook kunt u uw werknemers hierover informeren aan de hand van een nieuwsbrief of iets dergelijks.

Bij een vermoeden van fraude dient u als werkgever zorgvuldig te werk te gaan. Op het moment dat uit camerabeelden blijkt dat sprake is van fraude in uw bedrijf is de vraag welke vervolgstappen u dient te ondernemen. Wanneer de camerabeelden bijvoorbeeld worden gebruikt in een civiele procedure moet u als werkgever wel achteraf kunnen aantonen dat u zorgvuldig te werk bent gegaan.

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u meer weten over fraude op de werkvloer, bezoek dan het door Van Iersel Luchtman georganiseerde seminar over dit onderwerp op 3 juni a.s.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wilbert van Eijk.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).

Advocaat
Eijk, Mr drs W.J.W. van

 

 

Terug naar overzicht