Download dit artikel als PDF 15 augustus 2017

Minimumloon voor opdrachtnemers

Op 28 maart 2017 is door de Eerste Kamer een wijziging van de Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag (WML) aangenomen. De wijziging brengt met zich mee dat het wettelijk minimumloon en de minimumvakantiebijslag ook gaan gelden voor personen die tegen beloning arbeid verrichten op basis van een overeenkomst van opdracht. De wijziging geldt echter niet voor iedere opdrachtnemer.

Een uitzondering op de wijziging is opgenomen voor (de grote groep) opdrachtnemers die de arbeid verrichten in de zelfstandige uitoefening van beroep of bedrijf. Dit is volgens de regering gerechtvaardigd, omdat zij doorgaans meerdere opdrachtgevers hebben en daardoor een minder kwetsbare positie innemen. Waar bij opdrachtnemers sprake is van één opdrachtgever, is het doorgaans de bewuste keuze van deze opdrachtnemer om de arbeid in de uitoefening van een beroep of bedrijf te verrichten. Deze personen worden dus geacht zelf zorg te dragen voor een adequaat inkomensniveau. Het blijft voor hen dus een kwestie van onderhandelen omtrent de vaststelling van het loon in een opdrachtovereenkomst.

Noodzaak?
Is het werkelijk nodig om opdrachtnemers te beschermen door middel van de WML? Willen opdrachtnemer niet ‘vrij’ zijn en zelf bepalen wat de hoogte van hun loon zal zijn?

Het overgrote deel van de opdrachtnemers is positief over het werken op basis van een overeenkomst van opdracht. Dit neemt niet weg, dat zich binnen de groep opdrachtnemers mensen bevinden in een kwetsbare positie. Bijvoorbeeld omdat zij sterk afhankelijk zijn van slechts één opdrachtgever en een laag inkomen hebben. De regering vindt het van belang de positie van deze opdrachtnemers te versterken. Door betaling van het wettelijk minimumloon aan opdrachtnemers moet misbruik van deze groep door middel van te lagen tarieven worden voorkomen. Een en ander naar aanleiding van de discussies over het gebruik van de opdrachtovereenkomst in de postmarkt.

Gevolgen
De wijziging van de WML zal de nodige uitvoerbaarheidsproblemen met zich meebrengen. Zo zal de opdrachtgever aan de inspecterende overheid aan moeten tonen dat de opdrachtnemer werkzaam is in het kader van beroep of bedrijf. Opdrachtgevers kunnen flink beboet worden als zij zich niet aan de wet houden. De administratie van de opdrachtgever zal dus goed op orde moeten zijn. Met name als niet wordt gewerkt met uurloon, maar met stukloon bijvoorbeeld, zal dit het nodige werk met zich mee gaan brengen.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van de sectie Arbeid & Medezeggenschap.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).