Download dit artikel als PDF 22 november 2016

Nieuw: Fast Track Bindend Advies bij de RvA

Vanaf 18 november kunt u als betrokken partij in een bouwgeschil gebruik maken van het Fast Track Bindend Advies (FT-procedure) bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Wat houdt deze procedure precies in en kan het zorgen dat een geschil sneller opgelost wordt?

Tijdens het bouwen van een pand kunt u tegen veel zaken aanlopen. Zeker als de afspraken omtrent deze bouw niet helder of op papier gezet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ingewikkeld bouwgeschil over het ontwerp, of de vraag of iets wel of geen meerwerk is. Vaak zijn deze zaken minder geschikt voor een kort geding bij de gewone rechter of de Raad van Arbitrage voor de Bouw vanwege de beperkte mogelijkheden tot onderzoek en bewijslevering. Maar omdat vaak wel een snelle oplossing gewenst is, lijkt deze nieuwe FT-procedure een goed alternatief.

FT-procedure
We zetten de kenmerken van de FT-Procedure voor u op een rij:

  1. korte doorlooptijd door:
    • gelijktijdig indienen van stukken door partijen
    • korte termijnen voor indienen van stukken
    • gelimiteerde omvang van stukken
  2. partijen vrij in keuze 1 of 3 bindend adviseurs
  3. mondelinge uitspraak binnen (maximaal) 7 weken na start procedure
  4. schriftelijke uitspraak binnen (maximaal) 9 weken na start procedure
  5. vast tarief standaardprocedure: € 7.500,00 bij 1 bindend adviseur en € 12.500,00 bij 3 bindend adviseurs (excl. btw)*.
  6. kostenverdeling altijd 50/50 en partijen dragen steeds ieder eigen kosten advocaat
  7. uitspraak is definitief bindend indien geen van partijen binnen veertien dagen na de datum van de uitspraak laat weten zich niet in de uitspraak te kunnen vinden
  8. doet een van partijen dat wel dan is uitspraak in ieder geval bindend tot dat na oplevering anders is beslist door de bevoegde (scheids)rechter
  9. gelet op de aard van de procedure, is de uitspraak niet openbaar
  10. in overleg met de RvA kan door partijen met betrekking tot procesgang en doorlooptijd van deze uitgangspunten worden afgeweken, zodat maatwerk mogelijk is.


Gezien de lange doorlooptijden van reguliere procedures bij rechtbank en Raad van Arbitrage lijkt deze Fast Track bindend adviesprocedure een prima alternatief, waarbij kosten en (snelle) doorlooptijd van te voren vast liggen en de uitspraak niet openbaar is.


Wilt u meer weten over dit onderwerp of wenst u begeleiding bij deze nieuwe procedure, neem dan contact op met Dennis Beekhuijzen of één van onze andere Vastgoed specialisten.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).