Download dit artikel als PDF 13 maart 2015

Publicatie besluit bestuursorgaan op website niet altijd voldoende!

Besluiten van bestuursorganen moeten bekend worden gemaakt op de manier zoals de wet dat voorschrijft. Pas na bekendmaking op de voorgeschreven wijze treedt een besluit in werking. Het moment van bekendmaking is vooral van belang in verband met het maken van bezwaar of het instellen van beroep tegen een besluit. Gemeenten gebruiken steeds vaker gemeentelijke websites om besluiten te publiceren. Maar is dat wel een wijze van bekendmaken zoals voorgeschreven in de wet?

De termijn voor het indienen van een bezwaar- of beroepschrift tegen een besluit bedraagt zes weken. In de wet is bepaald dat deze termijn aanvangt met ingang van de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze bekend is gemaakt. Op welke wijze een besluit bekend moet worden gemaakt, hangt af van de vraag tot wie het besluit zich richt en van wie het afkomstig is.

Is het besluit gericht tot één of meer belanghebbenden (zoals een vergunning) dan is in de wet bepaald dat bekendmaking geschiedt door toezending van het besluit aan de aanvrager (en wellicht andere belanghebbenden). De verzenddatum van het besluit is in dat geval dus relevant voor de vraag wanneer de bezwaartermijn start.

Daarnaast zijn er besluiten die niet tot één of meer belanghebbenden zijn gericht en afkomstig zijn van een bestuursorgaan dat niet behoort tot de centrale overheid. Denk hierbij aan het besluit van een gemeenteraad om een bestemmingsplan vast te stellen. Bekendmaking van dergelijke besluiten geschiedt volgens de wet door publicatie van een kennisgeving van het besluit in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad, of op een andere geschikte wijze. Ten aanzien van elektronische bekendmaking is in de wet bepaald, dat dit uitsluitend plaatsvindt in een van overheidswege uitgegeven blad, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald. Dit laatste houdt praktisch gezien in dat het gemeenteblad op de website wordt gepubliceerd en dat daarin het besluit wordt opgenomen.

Aan de hand van een zeer recente uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hoogste bestuursrechter) kan het bovenstaande worden geïllustreerd. In deze zaak had de gemeente Beuningen beleidsregels ingetrokken. De gemeente Beuningen had dit besluit gepubliceerd op de website onder het kopje ‘Bekendmakingen’, maar had verzuimd om dit bericht ook in de digitale versie van het gemeenteblad te plaatsen. De Afdeling was van oordeel dat het besluit tot intrekking van de beleidsregels niet op de voorgeschreven wijze bekend was gemaakt en dat de beleidsregels dus niet officieel waren ingetrokken. De Afdeling was kennelijk dus ook van mening dat deze wijze van bekendmaking niet was te kwalificeren als ‘een andere geschikte wijze’ van publiceren. Dit had tot gevolg dat de beleidsregels bleven gelden tot het moment dat het besluit tot intrekking wel op de juiste wijze bekend was gemaakt.

Indien u bezwaar wenst te maken of beroep wenst in te stellen tegen een besluit, dient u alert te zijn op de wijze van bekendmaking en het moment waarop dit gebeurt. Laatstgenoemd moment bepaalt immers wanneer de termijn van zes weken aanvangt. In het geval van bijvoorbeeld een vergunning dient u alert te zijn op het feit dat met publicatie van de vergunning in het weekblad van de gemeente de termijn nog niet is aangevangen. In dat geval is immers de datum van verzending van het besluit aan de aanvrager bepalend.

Indien u vragen heeft over bekendmaking van besluiten of bezwaar- of beroepsprocedures, kunt u contact opnemen met een specialist van de sectie Vastgoed & Omgeving.
 
Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).