Download dit artikel als PDF 03 mei 2017

Reclame maken via vloggers: booming practice, maar welke regels zijn van toepassing?

Influencer marketing wint steeds meer aan populariteit. Het is een efficiënt middel voor adverteerders om in contact te komen met bepaalde doelgroepen. Denk hierbij aan jongeren; zij kijken steeds minder televisie en steeds meer op mobiel of tablet. Ook voedingsmiddelenbedrijven weten via vloggers de jongere doelgroep te bereiken. Het is voor consumenten echter vaak onduidelijk dat bedrijven betalen voor (of op andere wijze betrokken zijn bij) berichten op social media. Zijn hier regels voor?

Reclamecode Social Media
Influencer marketing is een vorm van marketing waarbij er een persoon of groep wordt ingezet om invloed uit te oefenen op het gedrag van de doelgroep. Influencers zijn veelal actief op sociale media en hebben veel volgers. In de Reclamecode Social Media (RSM) zijn regels opgesteld voor commerciële samenwerkingen tussen bloggers, vloggers, content creators en adverteerders. De RSM maakt sinds januari 2014 integraal deel uit van de Nederlandse Reclamecode en zij is bindend voor alle adverteerders. De code verbiedt een relatie tussen het bedrijfsleven en bloggers, vloggers en content creators in beginsel niet. Ze vindt wel dat bedrijven verplicht zijn om hier eerlijk over te communiceren richting kijkers en lezers. Bijvoorbeeld door te vermelden dat je als blogger of vlogger een product gratis hebt gekregen, betaald bent door de adverteerder, korting of een ander voordeel hebt ontvangen. Van belang is ook dat de adverteerder verplicht is de blogger/vlogger/influencer op de regels te wijzen, ook als hij alleen maar de producten heeft opgestuurd in de hoop dat er een publicatie volgt. 

Klacht indienen
Een consument kan, als hij vindt dat een adverteerder, blogger, vlogger of content creator zich niet aan de regels houdt, een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie (RCC). Uit de website van de RCC blijkt evenwel dat zij sinds de inwerktreding van de RSM nog niet veel klachten heeft ontvangen. De RCC verklaart dit doordat nog niet iedereen op de hoogte is dat er regels zijn voor social media en dat je kunt klagen bij de RCC. De RCC streeft naar bewustwording van de regels en de mogelijkheid van klagen ook onder de aandacht te brengen.

Commissariaat voor de Media
Als toezichthouder zet het Commissariaat zich in voor maximale transparantie voor gebruikers van media: reclame moet altijd als zodanig herkenbaar zijn, op radio en tv maar ook online. Ook heeft het Commissariaat de bescherming van kinderen en jongeren hoog in het vaandel. Tegen sluikreclame op radio en tv treedt het Commissariaat al op. Zij heeft echter die handhavende bevoegdheid (denk hierbij aan o.a. boetes) nog niet bij vloggers en online content creators. De Europese regels hiervoor zijn wel in de maak.

Voedingsmiddelenadverteerders
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en de Bond voor Adverteerders (BVA) hebben de regels voor voedingsmiddelenadverteerders via vloggers gebundeld in een handboek ‘Gids voor Content Creators en Voedingsmiddelenadverteerders’. De gids bevat onder meer een verwijzing naar de RSM.


Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met met één van onze specialisten van de sectie IE / IT & Privacy.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).