Download dit artikel als PDF 06 oktober 2015

Reclame-uiting ‘Geen zoetstoffen’ van Alpro onrechtmatig jegens consumenten

Op 15 september jl. heeft de Reclame Code Commissie (RCC) geoordeeld dat het gebruik door Alpro van de uiting ‘Geen zoetstoffen’ voor het product ‘Alpro Pur’Enjoy Drinkyoghurt’ misleidend is ten opzichte van consumenten. Wat mag wel en wat mag er niet op de betreffende verpakking staan?

Commercial
De uitspraak van de  RCC heeft betrekking op een klacht die gericht was tegen twee reclame-uitingen van Alpro. De eerste reclame-uiting bestaat uit een televisiecommercial waarin het product Alpro Pur’Enjoy Drinkyoghurt wordt aangeprezen. De voice-over in deze commercial luidt: “Nieuw: Alpro Pur’Enjoy, de eerste plantaardige variatie op drinkyoghurt. Met een natuurlijk frisse smaak en een verrassend fruitige twist. Heerlijk zijdezacht en 100% plantaardig. Dat is puur genieten. Ontdek: Alpro Pur’Enjoy Framboos-Granaatappel en Mango-Stervrucht.”

Aan het einde van de commercial komt - naast twee pakken van het product - de volgende tekst in beeld: “100% plantaardig, Geen zoetstoffen”. De tweede reclame-uiting betreft de verpakking van het product waarop de tekst “Geen zoetstoffen” is afgebeeld. Volgens de klager worden consumenten met deze reclame-uitingen foutief geïnformeerd omdat het product volgens de ingrediëntenlijst wel suiker bevat.

Zoetstoffen of –middelen?
Volgens Alpro kan er onderscheid worden gemaakt tussen zoetstoffen en zoetmiddelen en zijn consumenten goed in staat dit onderscheid zelf te maken. Zoetstoffen zijn volgens de additieven wetgeving stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken (zoals bijvoorbeeld aspartaam), terwijl suiker volgens Alpro een zoetmiddel is dat niet kan worden aangemerkt als zoetstof. Dat de drinkyoghurt suiker bevat is volgens Alpro dus niet strijdig met de uiting dat de drinkyoghurt geen zoetstoffen bevat. 

Misleidend
De RCC is het hiermee niet eens. Bij consumenten kan wel degelijk onduidelijkheid bestaan over het onderscheid tussen zoetstoffen en zoetmiddelen. Zelfs als dit onderscheid bekend is bij consumenten, kan de uiting volgens de RCC misleidend zijn, indien er een onjuiste indruk wordt gewekt over de samenstelling van het product. In de televisiecommercial wordt er de nadruk op gelegd dat het product 100% natuurlijk is en geen zoetstoffen bevat. Daardoor wordt de indruk gewekt dat het om een ‘puur’ product zou gaan. Door gebruikmaking van termen als ‘natuurlijk frisse smaak’, ‘fruitige twist’ en ‘puur genieten’ in combinatie met de aanprijzingen ‘100% natuurlijk’ en ‘geen zoetstoffen’, zal de consument niet verwachten dat aan het product suiker is toegevoegd. De RCC oordeelde dan ook dat de televisiecommercial misleidend en oneerlijk is jegens consumenten.

De klacht ten aanzien van het gebruik van de uiting ‘Geen zoetstoffen’ op de verpakking wordt echter wel afgewezen door de RCC. In de ingrediëntentabel en in de voedingswaardetabel op de verpakking wordt namelijk suiker genoemd. Daarnaast is de tekst gebruikt dat het product 30% minder suiker bevat dan de ‘marktreferenties in drinkyoghurts met fruitsmaak’. Volgens de RCC wordt hiermee de gewekte indruk dat aan de drinkyoghurt geen zoetmiddelen zijn toegevoegd voldoende gecorrigeerd.

Uit deze uitspraak blijkt dat alle gebruikte aanprijzingen in een reclame-uiting meespelen bij de beantwoording van de vraag of die reclame-uiting misleidend is. Adverteerders doen er verstandig aan hier rekening mee te houden in hun advertenties.


Wilt u weten met welke reclameteksten wel of niet geadverteerd mag worden? Dan kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van de secties Aansprakelijkheid en Procespraktijk of Intellectueel Eigendom en IT.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).