Blog

Vergelijkingssites onder de loep!

Gepubliceerd op 20-11-2014

Door het grote aanbod van producten en/of diensten op internet, zoeken veel consumenten hun toevlucht op vergelijkingssites. Vergelijkingssites zijn websites die de verkoopsprijzen van producten van een aantal aanbieders met elkaar vergelijken op basis van bijvoorbeeld de prijs van het product.

Voor consumenten zijn vergelijkingssites dus alleszins nuttig. Een eenvoudige vergelijking op een vergelijkingssite leert de consument immers waar hij het goedkoopst bepaalde producten kan afnemen. De vergelijking zal dan echter wel gebaseerd moeten worden op de juiste bronnen en een waarheidsgetrouwe vergelijking moeten weergeven.

Op 17 november 2014 heeft de AFM (de autoriteit financiële markten) een nieuwsbericht geplaatst over vergelijkingswebsites voor financiële producten. Uit dit nieuwsbericht blijkt onder andere dat veel vergelijkingswebsites een top-3 tonen waarin alleen producten worden getoond van aanbieders die de vergelijkingssite betalen wanneer het product via de vergelijkingssite wordt afgenomen. In hoeverre deze producten voor de consument ook de meest geschikte producten zijn, is dan ook maar zeer de vraag. De geschiktheid van een product hangt immers samen met de wensen en behoeften van een klant, zoals bijvoorbeeld de dekking van tandartskosten als aanvulling op de basis zorgverzekering. De AFM adviseert consumenten daarom het volledige overzicht met vergelijkingen van producten en de daaraan verbonden voorwaarden te bekijken, zodat deze zeker weten welk product het beste bij hen past. Zie het volledige nieuwsbericht van AFM .

Vergelijkingssites hebben inmiddels ook de aandacht getrokken van de Tweede Kamer, in het bijzonder van het CDA en de PVDA, zoals blijkt uit het nieuwsbericht van Nu.nl op 18 november 2014. Genoemde partijen pleitten voor eerlijke informatie op websites waardoor consumenten niet langer worden misleid. In het verlengde daarvan sprak het CDA zelfs over een provisieverbod voor vergelijkingssites. Hierdoor kan een adviseur geen geld meer ontvangen van bijvoorbeeld een verzekeraar en valt de prikkel weg om een bevooroordeeld advies. Zie het volledige nieuwsbericht van Nu.nl.

Concluderend kan worden gezegd dat vergelijkingssites onder de loep worden genomen. Er worden kritische vragen gesteld, zoals: wordt juiste en eerlijke informatie verstrekt? Worden consumenten misleid? Moet er aanvullende wetgeving worden gemaakt dat het aanbod op vergelijkingssites of andere websites beheerst? Het is niet uitgesloten dat de politiek op deze vragen op korte termijn een antwoord zal geven.

Wilt u meer weten over misleidende of vergelijkende reclame op internet? Neem dan contact op met één van onze specialisten van de sectie Intellectueel Eigendom & IT.

Advocaat
Broek, Mr I. van den
Branche
Retail
Vakgebied
Intellectueel Eigendom & IT

 

 

Terug naar overzicht