Download dit artikel als PDF 15 februari 2017

(ver)huur en exclusieve drankafname bij een brouwerij

Het is in de praktijk van het huurrecht schering en inslag: brouwerijen die een horecapand huren of in eigendom hebben, zelf niet exploiteren, maar de exploitatie ervan overlaten aan een (onder)huurder. In die (onder)huurovereenkomst wordt die (onder)huurder – de daadwerkelijke uitbater van het café of restaurant – verplicht om bier en andere dranken bij de brouwerij af te nemen. Dit soort exclusieve drankafnameverplichtingen komt ook in andere vormen voor (bijvoorbeeld in het kader van een financiering), maar dus vaak ook via een (onder)huurovereenkomst.

In een uitspraak van de rechtbank Overijssel probeerde een uitbater onder een dergelijk – vaak klemmend – drankafnamebeding uit te komen. Dit deed hij door eerst de eigendom van het pand van de hoofdverhuurder te verwerven en vervolgens de brouwerij de huur op te zeggen.

In de daarop volgende beëindigingsprocedure vond de kantonrechter dat belang van de brouwerij om in het gehuurde exclusief drank te verkopen, geen belang dat het wezen van het onder de huurovereenkomst te beschermen belang van de brouwerij als huurder raakte, nu de brouwerij ter plaatse feitelijk niet exploiteerde. Van enig ander belang van de brouwerij bij voorzetting van de huur was (ook) geen sprake, volgens de kantonrechter. Het aanhouden van het gehuurde en het doorverhuren leverde de brouwerij geen financieel voordeel op nu de huurprijs van de onderhuur en de hoofdhuur gelijk waren. De condities voor levering van dranken weken verder volgens de kantonrechter niet veel af van die van andere brouwerijen en die condities waren bovendien concurrerend. Daarom zag de kantonrechter niet in dat de brouwerij na het eindigen van de (onder)huur geen dranken meer zou kunnen leveren aan de uitbater/eigenaar.

De zaak liep voor de eigenaar/uitbater goed af: de huurovereenkomst met de brouwerij werd beëindigd. Deze zaak kent bijzondere feiten. Hoe vaak komt het immers voor dat een uitbater van de eigenaar kan kopen en zo de verhuurder wordt van zijn “eigen” café of restaurant? Toch is deze uitspraak interessant voor eigenaren en uitbaters die een brouwerij als (onderver)huurder hebben en die geconfronteerd worden met het door de brouwerij aangevoerde belang van exclusieve drankafname.

Indien u meer wilt weten over deze blog, kunt u contact opnemen met Annekee Groenewoud of één van onze andere specialisten Vastgoed & Omgeving.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).