Download dit artikel als PDF 01 september 2015

Verplicht elektronisch deponeren jaarrekening bij de KvK

Op 21 augustus werd door minister Kamp van Economische Zaken bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel tot wijziging van het Handelsregister en het Burgerlijk Wetboek ingediend Uit dit voorstel blijkt dat ondernemingen vanaf het boekjaar 2016 hun jaarrekening verplicht elektronisch moeten deponeren bij de KvK. Nu hebben ze nog de keuze tussen een papieren of elektronische versie. Voor ondernemers en hun (financiële) adviseurs is het van belang te weten wanneer en voor welke type ondernemingen de verplichting geldt om elektronisch hun jaarrekening in te dienen.

Kleine bedrijven
Kamp wil de verplichting tot het elektronisch deponeren van de jaarrekening in 2016 invoeren voor ‘kleine’ rechtspersonen. De criteria voor een kleine rechtsvorm is minder dan 50 werknemers en minder dan € 8,8 miljoen omzet. Dit betreft maar liefst 98 procent van de deponeringsplichtige rechtspersonen.

Middelgrote bedrijven
Middelgrote bedrijven met maximaal 250 werknemers en € 35 miljoen omzet hoeven pas in 2017 aan de verplichting te voldoen. Zij krijgen een gewenningsperiode omdat ze pas sinds dit jaar volledig gebruik kunnen maken van het elektronisch deponeren. Kleine bedrijven konden van deze mogelijkheid al gebruik maken sinds 2007. Vandaar dat de middelgrote een gewenningsperiode wordt gegund.

Grote bedrijven
Grote bedrijven met meer dan 250 werknemers en € 50 miljoen omzet moeten pas in 2019 aan de verplichting voldoen. Deze ondernemingen dienen te voldoen aan de meest uitgebreide wettelijke voorschriften. Daarom heeft minister Kamp het voornemen om deze rechtspersonen een langere overgangsperiode te gunnen.

Beursgenoteerde bedrijven
Beursgenoteerde bedrijven worden uitgezonderd van de verplichting, omdat zij wellicht in de toekomst aan een afwijkende Europese rapportageverplichting moeten voldoen.

De digitalisering moet de lasten voor de overheid en het bedrijfsleven terugdringen. Minister Kamp schrijft in de toelichting op het wetsvoorstel hierover het volgende: ‘In een tijd waarin bedrijfsadministraties steeds meer gebruikmaken van elektronische boekhoudsystemen, mag van die bedrijven ook worden verlangd dat zij de jaarrekening langs elektronische weg naar de Kamer van Koophandel verzenden’. Het wetsvoorstel moet leiden tot besparingen bij de KvK en deponeringsplichtige rechtspersonen. De totale baten worden geraamd op € 68 miljoen over 15 jaar.


Wilt u meer weten over juridische verplichtingen omtrent het opstellen, vaststellen en deponeren van de jaarrekening? Dan verwijzen wij u naar onze sectie Onderneming &  Contracteren.


Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).