Download dit artikel als PDF 11 januari 2017

Wat brengt 2017 voor het insolventierecht?

Het nieuwe jaar is van start gegaan. Een jaar waarin in het insolventierecht een aantal interessante wetsvoorstellen op de rol staat. Denk aan de Wet versterking positie curator, de Wet continuïteit ondernemingen I en de Wet modernisering faillissementsrecht. We zetten ze alle drie kort op een rij.

Wet versterking positie curator
Dit wetsvoorstel beoogt de informatiepositie van de curator te versterken. Deze positie moet sterker en duidelijker worden door de inlichtingen- en medewerkingsplichten. Daarnaast komt er een plicht tot het overleggen van de administratie in faillissement. De curator krijgt tevens een wettelijk verankerde fraudesignaliserende rol. Dit betekent dat hij voortaan in een faillissement moet gaan letten op onregelmatigheden. Het wetsvoorstel is op 20 december door de Tweede Kamer aangenomen. Nu is de Eerste Kamer aan zet.

Wet continuïteit ondernemingen (WCO I)
De WCO I voorziet de ‘pre-pack’ van een wettelijke basis. Bedrijven in zwaar weer kunnen de rechtbank vragen om in stilte een beoogd curator aan te wijzen. Deze stille voorbereidingsfase geeft de kans om in relatieve rust de mogelijkheden van een doorstart te onderzoeken en voor te bereiden.

Het wetsvoorstel ligt inmiddels bij de Eerste Kamer en treedt waarschijnlijk dit jaar nog in werking. Opvallend genoeg lijkt de ‘pre-pack’ praktijk, die vanaf 2012 bestaat, echter alweer op zijn retour.

Met de WCO I hangen twee andere wetsvoorstellen samen, te weten de WCO II en de WCO III. In de WCO II wordt het dwangakkoord buiten faillissement geregeld. Dit wetsvoorstel zal naar verwachting in de eerste helft van 2017 bij de Tweede Kamer worden ingediend. De WCO III richt zich op de voortzetting van de onderneming na faillissement. Dit wetsvoorstel is nog in voorbereiding. Hierbij wordt ook de positie van de werknemers en de crediteuren opnieuw bekeken. De Minister streeft ernaar om in de zomer een voorontwerp van de WCO III in consultatie te brengen.

Wet modernisering faillissementsrecht
Met deze wet moet de faillissementsprocedure efficiënter en transparanter worden. De maatregelen zien onder meer op efficiency, kennisconcentratie bij de rechterlijke macht en vereenvoudiging van de faillissementsprocedure. Het wetsvoorstel ligt thans voor advies bij de Afdeling advisering van de Raad van State.


Wilt u meer weten over deze wetsvoorstellen? Dan kunt u contact opnemen met Dineke van Dal of één van onze specialisten Insolventie en Herstructurering.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).