Download dit artikel als PDF 01 september 2017

Digitaal procederen nu echt van start!

In mei 2015 hebben wij voor het eerst bericht over het programma Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak (KEI). Met KEI maakt de Rechtspraak haar intrede in de 21e eeuw. De doelstelling van het programma is: vereenvoudiging, uniformering, versnelling én digitalisering. In juli 2016 nam de Eerste Kamer de KEI-wetsvoorstellen aan. Hoewel de implementatie forse vertraging heeft opgelopen, gaat het programma nu echt van start. Per 1 september kan bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland in bepaalde civiele zaken alleen nog maar digitaal geprocedeerd worden.

Digitaal procederen wordt dus het uitgangspunt. Dit betekent dat bijna alle zaken voortaan volledig online worden gevoerd. Voor de zitting is nog wel steeds een gang naar de rechtbank nodig. Partijen behouden daarmee hun recht op “a day in court”.

Implementatiedatum
Aanvankelijk was 1 januari 2016 de beoogde implementatiedatum. Het wetgevingstraject liep echter vertraging op en bovendien nam de voorbereiding meer tijd in beslag. Zo moest de Rechtspraak een digitaal systeem ontwikkelen. Maar inmiddels is het zo ver. Op 12 juni is gestart met verplicht digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken. En per 1 september heeft ook in civiele zaken de eerste uitrol plaatsgevonden: KEI civiel is van start gegaan bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland (voor dagvaardingszaken met een belang van meer dan € 25.000,--). Als deze pilot goed verloopt, volgt waarschijnlijk over een half jaar de landelijke uitrol.

Procesrecht
Naast de overgang naar digitaal procederen, wijzigt KEI ook het procesrecht. Zo worden de verschillen tussen een dagvaardingsprocedure en een verzoekschriftprocedure verkleind. Verder is het voor het starten van een dagvaardingsprocedure niet langer noodzakelijk dat een deurwaarder wordt ingeschakeld. Ook de terminologie wijzigt. Zo spreken we na 1 september over een ‘vorderingsprocedure’ en een ‘verzoekprocedure’. Tot slot krijgt de zitting een centrale rol in de procedure. De rechter krijgt ter zitting meer mogelijkheden: hij kan voortaan getuigen en deskundigen horen en meteen na afloop einduitspraak doen.

Hoewel de reacties op KEI positief zijn, is de verwachting dat de technische omgeving de nodige opstartproblemen zal geven. Binnen ons kantoor zijn we in ieder geval helemaal voorbereid!


Indien u naar aanleiding van deze blog vragen heeft of advies wenst, dan kunt u contact opnemen met Dineke van Dal of één van onze specialisten van de sectie Aansprakelijkheid en Procespraktijk.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).