Download dit artikel als PDF 16 april 2014

Eigendomsvoorbehoud: een extra zekerheid bij faillissement van een afnemer.

Indien er producten geleverd zijn aan een afnemer die deze producten niet betaalt en vervolgens failliet gaat, kan de leverancier met lege handen komen te staan. De producten komen niet terug én de facturen worden hoogstwaarschijnlijk niet meer betaald.

Het vooraf goed en correct overeenkomen van een recht van eigendomsvoorbehoud kan voorkomen dat de leverancier naast het net vist. Wat er dan feitelijk wordt geregeld is dat dat de eigendom van de producten pas overgaat op de afnemer op het moment dat de afnemer de factuur betaalt. In een dergelijk geval blijven de producten de eigendom van de leverancier, ook in geval van faillissement. Regelt de leverancier niets, dan gaat bij levering van de producten de eigendom over op de afnemer.

Een eigendomsvoorbehoud moet voor of tijdens het sluiten van een overeenkomst met de afnemer overeen zijn gekomen. Het eigendomsvoorbehoud kan worden opgenomen in de algemene voorwaarden van de leverancier. Het afspreken is de eerste stap. Op het moment dat de producten worden teruggeëist (wat ook al vóór faillissement van een afnemer mogelijk is) moeten de producten nog (onverwerkt) aanwezig zijn bij de afnemer. Ook moet de leverancier aantonen dat de producten door hem geleverd zijn. Dit laatste zal eenvoudig zijn als de leverancier een uniek product levert. Dat wordt moeilijker bij een product dat niet uniek is. In dat laatste geval is het aan te raden om de producten bij levering te voorzien van een voor de leverancier uniek kenmerk, bijvoorbeeld een sticker. Zo is de bewijspositie van een leverancier beter.

Voor meer informatie over het vooraf goed en correct regelen van een recht van eigendomsvoorbehoud kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van de sectie Insolventie & Herstructurering.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).