Download dit artikel als PDF 30 juni 2016

Het bestuursverbod in de strijd tegen frauduleuze bestuurders treedt 1 juli in werking

Op 1 juli 2016 zal de Wet civielrechtelijk bestuursverbod in werking treden. Vanaf dat moment kan zowel een statutair als een feitelijk bestuurder die faillissementsfraude heeft gepleegd, een bestuursverbod worden opgelegd van maximaal vijf jaar. Deze wet maakt deel uit van een groeiende reeks van maatregelen die tot doel hebben faillissementsfraude en onregelmatigheden in of rondom een faillissement effectiever te kunnen bestrijden.

Begin april stemde de Eerste Kamer reeds in met de wetsvoorstellen civielrechtelijk bestuursverbod en herziening strafbaarstelling faillissementsfraude. Met het wetgevingsprogramma ‘Herijking Faillissementsrecht’ kan onder andere het volgende worden bewerkstelligd. Bestuurders die faillissementsfraude hebben gepleegd of zich schuldig hebben gemaakt aan wangedrag in de aanloop naar een faillissement, mogen tijdelijk geen bestuursfuncties en andere functies meer uitoefenen. Het kunnen voorkomen dat dergelijke bestuurders hun frauduleuze activiteiten voort kunnen zetten, is een belangrijk oogmerk van het wetgevingsprogramma.

Wetsvoorstel civielrechtelijk bestuursverbod
Voor een meer volledige uiteenzetting van de inhoud van het Wetsvoorstel civielrechtelijk bestuursverbod, verwijs ik u naar een eerder geschreven blog hierover.

Wet herziening strafbaarstelling faillissementsfraude
Een ander belangrijk oogmerk van het wetgevingsprogramma, waarin de Wet herziening strafbaarstelling faillissementsfraude voorziet, is het harder en effectiever kunnen optreden in frauduleuze faillissementen en tegen frauduleuze bestuurders. Op dit moment biedt de wet onvoldoende middelen om effectief op te kunnen treden tegen frauduleuze bestuurders. Bijvoorbeeld in situaties waarin een curator met een lege boedel wordt geconfronteerd en  alle administratie ontbreekt. De curator kan dan namelijk niet vaststellen hoe de geldstromen lopen en of transacties al dan niet kunnen worden aangetast.

De nieuwe wet maakt overtreding van de administratieplicht bij faillissement strafbaar. De wet heeft ook een breder toepassingsbereik dan het enkel bestrijden van faillissementsfraude. Het gaat ook om de bestrijding van aperte onregelmatigheden in of rondom een faillissement. Denk hierbij aan ernstige tegenwerking richting de curator, faillissementsrecidive en de benadeling van crediteuren voorafgaand aan een faillissement.

Indien u meer wilt weten over deze blog, kunt u contact opnemen met Anna Kitslaar of met één van onze specialisten Insolventie & Herstructurering.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).