Download dit artikel als PDF 07 oktober 2014

Nieuwe beleidsregels ACM voor clementieverzoeken

Een groot deel van de kartels wordt opgerold doordat ondernemingen het kartel zelf bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) of de Europese Commissie melden. Het belang bij ‘klikken’ kan groot zijn, omdat aan de onderneming die het kartel als eerste meldt volledige boete-immuniteit kan worden toegekend. Zo ontliep ZON een boete van ruim 36 miljoen euro doordat het als eerste het paprikakartel bij ACM meldde.

In de nieuwe Beleidsregel Clementie wordt onder meer aangegeven hoe een clementieverzoek moet worden ingediend, onder welke voorwaarden ondernemingen voor boete-immuniteit of boetereductie in aanmerking kunnen komen en hoe de ACM met een clementieverzoek om zal gaan. Deze beleidsregel is van toepassing op clementieverzoeken die na 1 augustus 2014 door ACM zijn ontvangen.

Met de nieuwe Beleidsregel Clementie zijn de clementieregels met betrekking tot de mogelijkheid tot boetevermindering bij een clementieverzoek gewijzigd. Voorheen kon een karteldeelnemer alleen aanspraak maken op 100% boetevermindering indien ACM nog geen onderzoek was gestart. Nu kan ook als ACM al een onderzoek is gestart aan de clementieverzoeker die zich als eerste meldt boete-immuniteit worden toegekend. Om voor boete-immuniteit in aanmerking te kunnen komen, dient de onderneming wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo mag de clementieverzoeker niet de leider van het kartel zijn en moet het onderzoek nog niet zo ver gevorderd zijn dat ACM al aan één of meer karteldeelnemers een boeterapport heeft toegezonden. Voort wat betreft degenen die het kartel niet als eerste melden, geldt dat de trapsgewijze boetereductie is aangepast. ACM kan aan deze karteldeelnemers een boetevermindering variërend van 20% tot 50% toekennen. Evenals voorheen kunnen naast ondernemingen ook natuurlijke personen, als opdrachtgever of feitelijk leidinggever betrokken bij het kartel, een clementieverzoek indienen.


Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met één van onze Mededinging & Aanbesteding specialisten.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).