Download dit artikel als PDF 01 december 2014

Stoken in de winter: illegale houtkachel?

De winter is in aantocht, en dat betekent voor veel mensen gezellig samen rond de open haard. Maar heeft u er ooit over nagedacht dat omwonenden wel eens last zouden kunnen krijgen van de rookontwikkeling afkomstig van uw houtkachel of open haard? Kan de overheid hier iets tegen doen of kunt u ongestoord blijven stoken?

In 2012 ontving het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast een verzoek om handhavend op te treden tegen het gebruik van een houtkachel. Het handhavingsverzoek was afkomstig van een man die last had van de rookontwikkeling van de houtkachel van zijn buurman op het naastgelegen perceel. De buurman gebruikt de houtkachel voor de verwarming van zijn woning.

De verzoeker om handhaving stelde zich op het standpunt dat het gebruik van de houtkachel in strijd was met de bepalingen in het Bouwbesluit, omdat het gebruik van de houtkachel negatieve gevolgen zou hebben voor zijn gezondheid door de verspreiding van fijnstof, er sprake was van aantasting van zijn woongenot en er structurele geurhinder werd veroorzaakt. In artikel 7.22 van het Bouwbesluit is – kort gezegd – bepaald dat het verboden is om in een bouwwerk of op een erf of terrein voorwerpen te hebben of handelingen te verrichten waardoor voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze rook, roet, walm of stof wordt verspreid.

Het college stelde zich op het standpunt dat het Bouwbesluit niet werd overtreden en weigerde om handhavend op te treden tegen de houtkachel. Het college baseede dit oordeel op onderzoeksresultaten van een onderzoeksbureau dat de effecten van luchtemissies van houtkachels, sfeerhaarden en vuurkorven in kaart had gebracht. Daarnaast heeft het college een twintigtal geurwaarnemingen uitgevoerd en geconstateerd dat de rookafvoer van de houtkachel voldeed aan de voorschriften uit het Bouwbesluit.

De uitspraak
De Afdeling oordeelde in deze zaak dat het college zich mocht baseren op de onderzoeksresultaten van het onderzoeksrapport wat betreft de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de rookontwikkeling en dat het niet noodzakelijk was om aanvullend onderzoek te doen. Daarnaast was de Afdeling van oordeel dat het twintigtal geurwaarnemingen voldoende was om tot de conclusie te komen dat géén sprake was van overmatige geurhinder als bedoeld in artikel 7.22 van het Bouwbesluit. De stokers trokken in dit geval dus aan het langste eind. De overweging van de Afdeling sluit echter niet uit dat onder andere omstandigheden er wel degelijk sprake had kunnen zijn van overtreding van het Bouwbesluit. Het is goed om hierop bedacht te zijn in deze barre (winter)maanden. Hiermee voorkomt u dat u alsnog in de kou komt te zitten.

Indien u vragen heeft over handhaving kunt u contact opnemen met één van onze Vastgoed & Omgeving specialisten.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).