Download dit artikel als PDF 19 mei 2016

WWZ: de aanzegverplichting

Per 1 januari 2015 is de aanzegverplichting in de wet geïntroduceerd. Dit betekent dat de werkgever de verplichting heeft om de werknemer tijdig en schriftelijk te berichten of hij de arbeidsovereenkomst wil voortzetten of niet. Indien de werkgever voortzetting wil, moet hij in de aanzegging de voorwaarden vermelden waaronder die voortzetting zal plaatsvinden. Inmiddels is er een aantal uitspraken verschenen over deze verplichting. Tijd voor een overzicht.

Tijdig
Uiterlijk een maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst dient de werkgever  schriftelijk aan te geven of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet of niet. Deze aanzegging kan echter ook al plaatsvinden bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst. In de arbeidsovereenkomst wordt dan al opgenomen dat het dienstverband na een bepaalde einddatum niet zal worden voortgezet. Er geldt derhalve een minimale aanzegperiode van een maand, maar er geldt geen maximum.

De aanzegging dient tijdig door de werknemer te zijn ontvangen. De werknemer die ten tijde van ontvangst van de aanzeggingsbrief afwezig is in verband met vakantie, kan zich niet met recht op het standpunt stellen dat de aanzegging niet tijdig is gedaan omdat hij er pas na zijn vakantie kennis van kon nemen.

Schriftelijk
Belangrijk is dat de aanzegging schriftelijk moet gebeuren. Een mondelinge aanzegging sorteert geen effect en leidt tot de verplichting om de vergoeding te betalen. De rechter gaat wel met de tijd mee: een aanzegging per whatsapp bericht voldoet ook aan het schriftelijkheidsvereiste.

De bewijslast dat de schriftelijke aanzegging tijdig is gedaan, ligt bij de werkgever. In de praktijk verdient het dan ook de voorkeur te kiezen voor een methode waarbij aangetoond kan worden dat de aanzegging schriftelijk is verzonden, zoals aangetekende verzending of persoonlijke overhandiging met handtekening voor ontvangst.

Vergoeding bij schending verplichting
Indien de werkgever de werknemer niet of niet tijdig aanzegt, is de werkgever een vergoeding verschuldigd. De hoogte van de vergoeding bedraagt maximaal één maandsalaris.

Dit bedrag wordt pro rata berekend indien de werkgever wel aanzegt, maar niet tijdig. Indien partijen een uurloon en een arbeidsduur per week zijn overeengekomen, moet volgens de rechter voor de berekening van de overeengekomen arbeidsduur per maand gekeken worden naar feitelijke werkdagen –en niet naar kalenderdagen- in de betreffende maand.

Goede administratie voorkomt problemen
Het is dus zaak goed te administreren op welk moment de aanzegging bij bepaalde tijd contracten moet worden gedaan. Een goede administratie kan problemen voor de werkgever voorkomen. Mocht de aanzegging toch onverhoopt eens niet tijdig of juist worden gedaan, dan heeft de werknemer 3 maanden de tijd (te rekenen vanaf het moment van ontstaan van de aanzegverplichting) om de aanzegvergoeding te vorderen.

 

Wilt u meer weten over de aanzegverplichting, dan kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van de sectie Arbeid & Medezeggenschap.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).