Blog

Geloofwaardigheid keurmerken onder druk: nu 11 topfoodkeurmerken (2e blog)

Gepubliceerd op 01-12-2016

In mijn blog van 27 januari 2016 schreef ik al over de onwenselijke wildgroei aan keurmerken. Consumenten verliezen namelijk hun vertrouwen in keurmerken omdat onduidelijk is waar deze precies voor staan. Immers, er is geen eenduidige regel of omschrijving van wat precies een keurmerk is of aan welke basisvereisten het dient te voldoen. Uit recent onderzoek is gebleken dat  er uiteindelijk maar 11 topfoodkeurmerken zijn die de meest strenge eisen hanteren.

Er zijn bijna 200 keurmerken voor duurzaamheid. Al deze keurmerken zijn door de organisatie Milieu Centraal langs de duurzaamheidslat gelegd. Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie dat in 1998 van start is gegaan op initiatief van het toenmalige ministerie milieubeheer (VROM). Het resultaat van het onderzoek is een lijst van elf keurmerken die de meest strenge eisen hanteren op het gebied van duurzaamheid, controle en transparantie.

De elf “topkeurmerken” zijn:
  1.  ASC
  2.  Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren)
  3.  Demeter
  4.  EKO
  5.  Europees keurmerk voor biologische landbouw
  6.  Fairtrade
  7.  Milieukeur
  8.  MSC
  9.  Rainforest Alliance
10. RSPO Certified Sustainable Palm Oil
11. UTZ


De aanleiding van dit onderzoek is dat het voor consumenten onduidelijk is welke keurmerken daadwerkelijk betrouwbaar en onafhankelijk zijn. Het doel van deze ordening van duurzame keurmerken is dan ook om een betrouwbaar hulpmiddel voor consumenten te ontwikkelen om een duurzame keuze te maken en een mogelijkheid te creëren voor bedrijven en organisaties om specifieke producten te onderscheiden op duurzaamheid.

Kenmerken keurmerk
Volgens Milieu Centraal zijn de kenmerken van een keurmerk in het kort dat het keurmerk van een onafhankelijke partij afkomstig is en duidelijke eisen stelt die strenger zijn dan het wettelijke minimum. Een keurmerk is het betrouwbaarst als er onafhankelijke controle is door een geaccrediteerde partij. Deze partij moet zelf ook weer gecontroleerd worden door bijvoorbeeld de Raad voor Accreditatie waarbij er een duidelijk sanctiebeleid gevoerd wordt.

Drie vereisten keurmerk
Volgens Milieu Centraal moet een topkeurmerk voldoen aan de volgende drie vereisten:

  1.  Het keurmerk is streng en de eisen ervan gaan veel verder dan wat ‘normaal’ is in de branche.
  2.  Het keurmerk moet transparant zijn. Het dient dus duidelijk te zijn waar het voor staat.
  3.  Het keurmerk moet betrouwbaar zijn doordat het gecontroleerd wordt door een onafhankelijke organisatie die zelf het liefst is goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie.

Milieu Centraal stelt dat bedrijven en organisaties zich vaker moeten aansluiten bij de top van de keurmerken voordat ze een nieuw beeldmerk in het leven roepen. Dit zou kunnen leiden tot minder keurmerken en meer duidelijkheid.

Deze ordening door Milieu Centraal betreft overigens een eerste ordening van keurmerken. De tweejaarlijkse ordening door Milieu Centraal vanaf heden zorgt er (hopelijk) voor dat keurmerken zichzelf voortdurend verder ontwikkelen en de lat steeds iets hoger leggen.


Wilt u meer weten over deze blog of keurmerken in het bijzonder, dan kunt u contact opnemen met Maral van Brandwijk, of één van onze specialisten van de sectie  Intellectueel Eigendom en IT. Maral maakt tevens deel uit van het brancheteam Retail

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).

Advocaat
Brandwijk, Mr M.A. van
Branche
Retail
Vakgebied
Intellectueel Eigendom & IT

 

 

Terug naar overzicht