Belastingdienst verlengt soepele beleid bij crediteurenakkoorden

Belastingdienst verlengt

De belastingdienst blijft tot 1 april 2024 een soepele houding aannemen bij crediteurenakkoorden, zo maakt de Staatssecretaris in een kamerbrief van 31 augustus 2023 bekend. Dit betekent dat de Belastingdienst akkoord blijft gaan met hetzelfde percentage als de (normale) concurrente schuldeisers.

De Belastingdienst maakte voorheen aanspraak op het dubbele percentage aan (normale) concurrente schuldeisers wordt uitgeboden bij een crediteurenakkoord. Door de coronabeperkingen zijn de schulden van veel ondernemingen enorm gestegen. Om deze ondernemingen meer saneringsmogelijkheden te bieden, versoepelde de Belastingdienst medio 2022 het beleid door sindsdien tijdelijk akkoord te gaan met hetzelfde percentage als de concurrente schuldeisers. Het soepele beleid wordt nu verlengd tot 1 april 2024.

In twee van onze eerdere blogs (blog 1 en blog 2) beschreven wij de versoepelingen in het beleid van de Belastingdienst. In een kamerbrief van 31 augustus 2023 heeft de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst laten weten dat het versoepelde beleid tot 1 april 2024 wordt verlengd. Met de verlenging hoopt de Belastingdienst meer ondernemers de kans te geven om onder deze voorwaarden met al hun schuldeisers tot een saneringsakkoord te komen en zo meer levensvatbare ondernemingen te helpen. In de brief schrijft de Staatssecretaris verder dat er sinds het versoepelde beleid 3.000 saneringsverzoeken zijn verwerkt en dat Belastingdienst verzoeken met een welwillende blik blijft beoordelen.

Betrokkenheid
Binnen Van Iersel Luchtman Advocaten werken wij met een gespecialiseerd WHOA-team. Samen met de financieel adviseurs van de ondernemingen brengen wij de mogelijkheden om de onderneming te staken, te saneren of voort te zetten graag in kaart en begeleiden wij de onderneming door dit zware weer. Voorziet u dat u uw onderneming de schulden niet meer kan betalen of vraagt één van uw debiteuren om met een saneringsakkoord in te stemmen? De herstructureringsspecialisten van Van Iersel Luchtman staan u graag bij.

 

Juridisch advies is altijd maatwerk. Deze blog bevat algemene informatie. Hoewel het artikel met veel aandacht en zorgvuldigheid is geschreven, is het verstandig om in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in te winnen. (Lees onze disclaimer).

Jelle Beerens

Advocaat

AdvocaatNeem contact op