Betonblock maakt inbreuk op LEGO-merken
.jpg)
Betonblock Global B.V. (Betonblock) maakt inbreuk op de LEGO-merken van Lego Holding A/S (Lego) door op haar website veelvuldig het woord ‘Lego’ te vermelden. Daar moet Betonblock mee stoppen. Betonblock mag niet meeliften op de aantrekkingskracht, reputatie en prestige van de LEGO-merken (ECLI:NL:RBDHA:2025:7003).
Lego is de merkhouder van de Europese en internationale woordmerken LEGO, geregistreerd voor onder meer bouw- en constructiespeelgoed. Lego is bij uitsluiting bevoegd om de merken te gebruiken voor de producten waarvoor ze staan geregistreerd.
Betonblock Global B.V. (Betonblock) verkoopt stalen mallen voor de productie van betonblokken. Op haar website gebruikt ze herhaaldelijk de woorden ‘lego’ respectievelijk ‘LEGO, ‘legoblokken’ en ‘betonnen legoblokken’, in teksten, paginatitels en URL’s. Lego stelt dat Betonblock met het gebruik van het teken ‘lego’ (i) afbreuk doet aan het onderscheidend vermogen en de reputatie van de LEGO-merken; en (ii) ongerechtvaardigd voordeel trekt uit de reputatie en bekendheid van de LEGO-merken.
Geen afbreuk
Van afbreuk onder (i) is volgens de voorzieningenrechter geen sprake. Betonblock richt zich met de verkoop van stalen mallen op een wezenlijk ander publiek dan waar Lego zich met de verkoop van speelgoed op richt. Eveneens is niet gebleken dat Lego als gevolg van het gebruik van het teken ‘lego’ door Betonblock minder speelgoed heeft verkocht. Ook is niet aannemelijk geworden dat Betonblock afbreuk doet aan de reputatie van Lego. Het gebruik van de Lego-merken als Adword levert eveneens geen inbreuk op, omdat er geen economische band bestaat tussen Betonblock en Lego.
Ongerechtvaardigd voordeel
Ten aanzien van het tweede punt wordt Lego wel in het gelijk gesteld. Betonblock probeert met het gebruik van de Lego-merken voordeel te halen uit de commerciële inspanningen van Lego. Het gebruik gaat verder dan uitsluitend het beschrijven van de kenmerken van haar producten (beschrijvend merkgebruik) of het refereren aan de producten van Lego (refererend merkgebruik). Refererend merkgebruik is toegestaan als het gebeurt in overeenstemming met de eerlijke gebruiken in nijverheid en handel. Betonblock had met één enkele vermelding van het woord ‘Lego’ aan haar klanten kunnen uitleggen dat de betonblokken gemaakt uit de mallen noppen hebben zoals Lego-steentjes die ook hebben. Door het teken veelvuldig en prominent op de website te noemen, is er geen sprake van eerlijk gebruik. Betonblock maakt inbreuk op de exclusieve merkrechten van Lego.
Betonblock is verplicht het gebruik van de Lego-merken te staken, voor zover dat verder gaat dan het beschrijven van de kenmerken van haar producten, het refereren naar producten van Lego en het gebruik als Adword zo lang het voor de gemiddelde internetgebruiker duidelijk is dat er geen economische band bestaat.
Maakt een andere onderneming gebruik van jouw merk en wil je daartegen optreden? Neem dan contact op met onze IE-specialisten, zij helpen jou graag bij het handhaven van jouw merkrechten!