Blog 1 Het belang van Intellectuele Eigendomsrechten voor ondernemers

Blog 1

Creaties en innovaties maken ondernemingen uniek. Om ervoor te zorgen dat deze waarde behouden blijft is het belangrijk om slim gebruik te maken van Intellectuele Eigendomsrechten (IE of in het Engels IP). In onze IE-blogreeks besteden wij aandacht aan de belangrijkste zaken in de wereld van IE. We leggen uit hoe het werkt en geven tips en tricks om er slim mee om te gaan.

Ben je geïnteresseerd in specifieke onderwerpen of wil je gewoonweg alle belangrijke informatie over IE-rechten te weten komen? Volg dan onze IE-blogreeks en volg ons team op LinkedIn. Liever luisteren? Dat kan ook met onze IE-podcast.

Wat zijn IE-rechten?
IE-rechten zijn exclusieve rechten die creaties en innovaties beschermen. Deze rechten zijn exclusief, omdat de rechthebbende als enige bepaalde bevoegdheden heeft. Andere mensen hebben die bevoegdheden niet, tenzij de rechthebbende ze toestemming geeft. IE-rechten geven dus vaak een soort monopolie op een naam, creatie of uitvinding.

Soorten IE-rechten
IE-rechten zijn een verzamelnaam voor verschillende soorten rechten. Zo beschermt het octrooirecht bijvoorbeeld technische innovaties, terwijl het auteursrecht creatieve werken beschermt. Merken en handelsnamen zijn op hun beurt bedoeld om de herkomst van producten of een bepaalde onderneming aan te duiden. Kortom, rechten met verschillende doelen en bescherming. Ook zijn er verschillen in de manier waarop het recht ontstaat en de voorwaarden voor het krijgen van zo’n recht. In Nederland kennen we de volgende rechten:

  • Auteursrecht en naburige rechten

  • Merkenrecht

  • Handelsnaamrecht

  • Modellenrecht

  • Databankenrecht

  • Kwekersrecht

  • Topografie / Chips recht

Geen IE-rechten, maar wel zeer verwant zijn:

  • Data

  • Slaafse Nabootsing

  • Bedrijfsgeheimen

Waarom zijn Intellectuele Eigendomsrechten belangrijk voor ondernemers?
De verschillende soorten IE-rechten hebben elk eigen voordelen voor ondernemers.

Bescherming creatie
Ze beschermen dat wat je hebt ontwikkeld. Je voorkomt ermee dat derden onbedoeld meeliften op jouw succes of concurrenten misbruik maken van jouw inspanningen.

Een hogere waarde van de onderneming
Een portfolio van IE-rechten kan zorgen voor een hogere waarde van je bedrijf en daarmee meer geïnteresseerde investeerders. 

Herkenbaarheid op de markt
Door gebruik te maken van een merk (naam of logo) kun je een (online) reputatie opbouwen en klanten bewegen tot het kopen van jouw producten of diensten.

Extra inkomsten door samenwerking
Door aan andere ondernemingen een licentie te geven op jouw IE-rechten, kan jouw eigen omzet groeien. 

Heeft jouw bedrijf te maken met IE-rechten en heb je vragen? Onze specialisten staan voor je klaar.

 

Juridisch advies is altijd maatwerk. Deze blog bevat algemene informatie. Hoewel het artikel met veel aandacht en zorgvuldigheid is geschreven, is het verstandig om in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in te winnen (lees onze disclaimer).

Maud van Montfort

Advocaat

AdvocaatNeem contact op