Column De Werkeloze Advocaat

Column

Beroepsdeformatie treft ons uiteindelijk allen. De schilder ziet de verf bladderen terwijl hij met zijn vrienden in de kroeg staat. De dokter vraagt zich op het voetbalveld af hoe de Latijnse benaming voor een breuk in het kuitbeen ook weer luidt (fibula-fractuur?) en de advocaat ziet van elke film de juridische merites. U denkt namelijk dat een film gaat over liefde en verdriet, maar u vergist zich deerlijk. Een film gaat altijd over iets juridisch, bijvoorbeeld over aansprakelijkheid en de grenzen van het recht. Dat wist u niet, hè?

Aansprakelijk
Ik zag laatst de film ‘Pieces of a woman’. Kijken! Hartverscheurend goed. Het verhaal gaat over een stel van wie een kind vlak na de geboorte sterft. Onduidelijk is waaraan of waarom. In hun verdriet doen ze aangifte tegen de vroedvrouw en stellen ze haar bovendien aansprakelijk. Op enig moment komt de vrouw van het stel tot de conclusie dat verdriet niet wordt gecompenseerd met geld en dat er soms vreselijke dingen gebeuren waarvoor niemand aansprakelijk is, dingen die je alleen maar moet zien te accepteren, meer niet.

Act of God
Er wordt vaak geschreven over de juridisering van de samenleving. Alles moet worden geregeld en als er ook maar iets gebeurt ‘slepen we elkaar voor de rechter’. Dingen gaan soms niet meer gewoon fout. Nee, als er iets fout gaat, moet er ook altijd iemand aansprakelijk zijn, althans aansprakelijk gehouden worden. Nou is God nooit in mijn leven geweest, maar ik sluit niet uit dat, doordat God ons in het algemeen verlaten heeft, dit fenomeen is ontstaan. Niets kan meer aan zijn almacht toegeschreven worden. Een Act of God is uit de tijd, dus moet het wel de buurman, de werkgever of vadertje Staat zijn die ons in de shit geduwd heeft.

Regelmatig moet ik echter melden dat niemand voor iemands reële verdriet of boosheid ter verantwoording geroepen kan worden. Vaak word ik dan aangekeken alsof men het in Keulen hoort donderen. Dat kan toch niet? Er is toch altijd iemand aansprakelijk? Nope. Soms is God heel even terug en moet een advocaat werkeloos toezien.

Jaap Broekman

Advocaat & Partner

AdvocaatNeem contact op