Met Team VIL ESG & duurzaamheid op bezoek bij Kasparov ESG

Met Team VIL ESG & duurzaamheid

We worden verwelkomd in de moderne, tot energielabel A++ omgetoverde kantoorboerderij van Kasparov. Kasparov is van oorsprong een bemiddelingsbureau dat bedrijven ondersteunt bij het vinden van financiële professionals om hen te helpen bij specifieke financiële uitdagingen of capaciteitsproblemen. Gaandeweg ontdekte zij dat bedrijven behoefte hebben aan meer dan de traditionele rapportage en graag een dieper inzicht willen hebben in de performance van hun organisatie. Tegenwoordig betekent dat ook steeds vaker dat er vraag is naar metingen en rapportage op het gebied van duurzaamheid. Deze wens houdt verband met de Europese duurzaamheidsrapportagerichtlijn (CSRD), maar – zo ervaart Kasparov – er is bij ondernemers ook vaak de intrinsieke motivatie om duurzamer te zijn. Vorig jaar richtte Kasparov een aparte ESG entiteit op waarmee zij ondernemingen voorzien van kennis en kunde om duurzaamheid inzichtelijk te maken.  Dit doen zij door voor haar klanten ook interim werkzaamheden uit te voeren en te ondersteunen op het gebied van duurzaamheidsimplementatie- dashboards/managementinformatie en rapportage.

“pragmatisch blijven is key. Ieder bedrijf is anders en er zijn talloze manieren waarop een organisatie duurzamer kan worden”

Kasparov denkt in elke fase mee

Of een organisatie nu nog worstelt met de vraag ‘wat willen we met duurzaamheid’, de duurzame koers wil concretiseren of ESG hoog op de agenda heeft staan en de managementinformatie wil optimaliseren, Kasparov denkt in elke fase mee. Groei staat onveranderd voorop. Amber: “pragmatisch blijven is key. Ieder bedrijf is anders en er zijn talloze manieren waarop een organisatie duurzamer kan worden”. Noël voegt daaraan toe dat mensen zich vaak niet realiseren dat er al in kleine veranderingen grote winst zit. “Scheiden jullie al je afval? Heel goed, maar misschien kan ook dat nog beter.”

Hoe implementeert Kasparov zelf ESG?

Ook voor zichzelf heeft Kasparov in kaart gebracht hoe zij scoort op de elementen Environment, Social en Governance (ESG) in haar bedrijfsvoering om na te gaan waarmee zij impact kan maken. Het resultaat is een beleid rond de vijf pijlers ‘Vitaliteit’, ‘Opleiding & Ontwikkeling’, ‘Diversiteit & Gelijkheid’, ‘Impact op klimaat’ en ‘Behoorlijk Bestuur’. Zo zijn welzijnsgesprekken met de medewerkers heel normaal bij Kasparov. Ook wordt regelmatig de tevredenheid en het gevoel van veiligheid onder de collega’s gepeild en zijn er concrete maatregelen om minder CO2 uit te stoten. Ook is er binnen het kantoor de week van de duurzaamheid in het leven geroepen. Amber verontschuldigt zich welhaast dat het wagenpark ‘nog’ niet 100 % elektrisch is. Tussen nu en 2030 moet ook dat goed gaan komen. 

Hebben jullie nog tips, en hoe staan jullie er zelf in?

Amber en Noël merken dat er verschillend wordt gereageerd op duurzaamheidsmaatregelen. Hun advies is dan ook om klein te beginnen en vervolgens successen te vieren; daarmee krijg je een organisatie gemakkelijker mee.

Hoe staan ze hier zelf in? Noël draagt graag daar bij waar de impact het grootst is, om zo de wereld wat groener te maken: bij klanten. Amber is blij dat ze via haar werk een manier heeft gevonden om buiten wat ze doet in haar privéleven ook via haar werk haar steentje bij te dragen. Hun advies hierin: je hoeft niet alles meteen perfect te doen, zolang je maar stappen blijft zetten. 


Dank Amber en Noël, dat nemen we graag mee.