Sorry we missed you

Sorry

Het mooie van arbeidsrecht is dat je met je laarzen in de modder staat. Het is geen vak voor de kansel. Je ziet de schoonheid maar vooral ook de lelijkheid van ons aardse geklungel. Neem nou de platformeconomie.

Dat kennelijk onvermijdelijke systeem leidt vooralsnog tot veel procedures. Über in Engeland en Deliveroo in Nederland zijn bekende en recente voorbeelden. Ook de procedures over de vraag of pakketjesbezorgers bij PostNL nou zelfstandig of schijnzelfstandig zijn zal iedereen nog wel voor de geest staan.

Het is een beetje welke pet je op hebt. Als je het petje van de consument of de vrije vogel op hebt is die platformeconomie een uitkomst. Als je dat petje af zet en wil bezien of je een eerlijke boterham kunt verdienen in die platformeconomie, biedt die, zacht uitgedrukt, weinig uitzicht.

Veel uitspraken over de platformeconomie worden gepubliceerd en uitvoerig besproken in de juridische literatuur en de economische katernen van de kwaliteitskranten. Keurige dames en heren komen met keurige juridische en economische pros en cons, die beschaafde discussie maar weinig beroering of opstand opwekken.

Recent zag ik een film over de platformeconomie of eigenlijk over mensen. Als je – het is tenslotte vakantie – geen zin hebt in moeilijk leesvoer, kun je ook dat eens proberen: Sorry we missed you, heet de film. Als je die gezien hebt, hoef je niet meer te lezen.

Ik kan niet anders zeggen dan petje af, hoor!

Fijne vakantie.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Jaap Broekman van de sectie Arbeidsrecht & Medezeggenschap.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).

Jaap Broekman

Advocaat & Partner

AdvocaatNeem contact op