Vergeet de verliestemporiseringregeling bij een akkoord niet!

Vergeet de verliestemporiseringregeling

De belastingdienst stelt zich vanaf 1 augustus 2022 soepelerop bij crediteurenakkoorden zoals bijvoorbeeld onder de WHOA mogelijk is. Tegelijkertijd heeft eenwetswijzigingper 1 januari 2022 tot gevolg dat de winst die door een crediteurenakkoord gerealiseerd wordt, nog maar beperkt kan worden verrekend met eerdere verliezen. Dit kan een hogere vpb-aanslag tot gevolg hebben. Onder de huidige regeling zijn winsten tot € 1 miljoen euro nog volledig verrekenbaar met verliezen, terwijl winsten boven dit bedrag nog slechts voor 50% verrekenbaar zijn. Ook de voorwaartse (carry forward) en achterwaartse (carry back) verrekeningstermijnen zijn gewijzigd. Het is van groot belang om dit risico met de fiscaal adviseur in kaart te brengen in voorbereiding op het aanbieden van een crediteurenakkoord. Vervolgens kan gekeken worden naar de mogelijkheden om de negatieve gevolgen te beperken.

Indien u meer wilt weten over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Jelle Beerens of een andere collega van de sectie Herstructurering & Insolventierecht.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).

Jelle Beerens

Advocaat

AdvocaatNeem contact op