Wat als u niet wordt betaald voor geleverde zaken of diensten?
Er is weinig zo frustrerend dan dat u als ondernemer niet betaald krijgt voor door u geleverde zaken of diensten. In een dergelijke situatie wilt u natuurlijk snel wel betaald krijgen, maar ook tegen acceptabele kosten. Om dat te realiseren is een aantal fases in het incassotraject essentieel.
Debiteurenbeheer en incassobeleid
Allereerst is het uiteraard van belang dat uw interne debiteurenbeheer en incassobeleid op rolletjes lopen. Dat begint allemaal bij het maken van de afspraken met uw debiteur bij de totstandkoming van uw gezamenlijke overeenkomst. In die fase doet u er goed aan om al afspraken te maken over wanneer er betaald moet worden en wat de gevolgen zijn als tijdige betaling uitblijft. Vaak doet u dit via uw algemene voorwaarden. Daarnaast zijn natuurlijk ook van belang uw facturatieproces, de monitoring op tijdige betaling en het adequaat en correct ingrijpen door sommatie wanneer daar geen sprake van is.
Procedure
In de praktijk gebeurt het regelmatig dat het ondanks de eigen inspanningen toch niet tot betaling komt. U wilt het er in een dergelijk geval natuurlijk niet bij laten zitten en dan ontkomt u er niet aan dat uw debiteur in een procedure wordt veroordeeld tot betaling door (in de regel) de overheidsrechter. Bij blijvende betalingsonwil van uw debiteur kan de uitspraak die in een procedure wordt verkregen dan ten uitvoer worden gelegd op het vermogen van uw debiteur. Dat houdt in dat de deurwaarder beslag legt op eigendommen van de debiteur, die eigendommen verkoopt en aan u uitkeert wat u tegoed heeft. Een goede (afstemming met de) deurwaarder is daarbij uiteraard van belang.
Dagvaarding
Soms kunt u zelf een procedure starten om een uitspraak te krijgen, maar in de regel is het niet heel verstandig om dat te doen. Een normale procedure begint vaak met het opstellen van een dagvaarding. In die dagvaarding wordt uw vordering beschreven aan de hand van de feiten en de rechtsregels die van toepassing zijn op uw verhouding met uw debiteur. Dat moet allemaal gebeuren op een wijze waarop wordt voldaan aan het procesrecht dat van toepassing is. Een gedegen kennis van zowel de rechtsregels die uw verhouding met uw debiteur beheersen als van het procesrecht is dus essentieel. Zonder gedegen kennis loopt u bij het zelf voeren van een procedure al snel het risico een “klein foutje” te maken met grote gevolgen, namelijk de afwijzing van uw vordering.
Uw incasso via VIL
Laat uw incassotraject vlekkeloos lopen en vraag onze specialisten Richard van der Jagt of Niek van Barschot om advies. Zij staan u bij in alle fases van het incassoproces: vanaf het moment van contracteren tot en met het moment waarop een deurwaarder wordt ingeschakeld en hij u uitkeert wat u tegoed heeft.
Onze advocaten mogen bij ieder gerecht in eerste aanleg en in hoger beroep procederen. Zo nemen wij vorderingen van zowel onder als boven de € 25.000 in behandeling. Zo heeft u één aanspreekpunt voor al uw incasso’s. En omdat wij niet werken met een abonnementsvorm, betaalt u alleen voor de diensten die noodzakelijk zijn om tot incasso te komen.
Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).